Η ΓΥΝΑΙΚΑ-ΑΘΕΡΙΝΑ

black_and_white_illustration_of_mermaid_sitting_postcard-rf4327261fb444a809228bd158779e727_vgbaq_8byvr_512Την πρώτη φορά που την είδα καθόταν έξω από το καφενείο του χωριού.  Μικροκαμωμένη τόσο όσο να υποθέσει ασφαλώς κανείς μιαν οστική δυσπλασία, μια ώριμη γυναίκα με σώμα οκτάχρονου κοριτσιού.  Γυναίκα-αθερίνα.

Δίπλα της ο «σύζυγος», γύρω στα 75, χήρος, πατέρας και παππούς τρεις φορές ήδη, την ζήτησε απ’ τους γονείς της και του την έδωσαν, ποιος άλλος θα την έπαιρνε;

Και καθόταν ήσυχα, κοντά στον άντρα της, η γυναίκα-αθερίνα χωρίς να μιλά, κοιτώντας ίσια μπροστά της, με τα χέρια ακουμπισμένα στο πάνω μέρος των μηρών της. 

Αν, όμως, κάποιος έμπαινε στον κόπο να ψάξει στον βυθό των ματιών της θα έβλεπε πως εκεί μεταμορφωνόταν σε γοργόνα πανώρια, αφέντρα της θάλασσας και των πλασμάτων της, ποθητή απ’ όλους.

Κι ονειρευόταν με μάτια ορθάνοιχτα η γυναίκα-αθερίνα, την πρώτη φορά που την είδα, καθισμένη έξω από το καφενείο του χωριού, δίπλα στον άντρα της, χωρίς να μιλά, κοιτώντας ίσια μπροστά της και με τα χέρια ακουμπισμένα στο πάνω μέρος των μηρών.

Advertisements