Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ο κ. Τέλλογλου είναι δημοσιογράφος.  Ο κ. Τέλλογλου είναι βραβευμένος δημοσιογράφος.  Ο κ. Τέλλογλου ξέρει γράμματα, έχει σπουδάσει νομικά, ιστορία και λογοτεχνία.  Ο κ. Τέλλογλου έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες (ΠΡΩΤΗ, ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κ.λ.π.) και έχει κάνει τηλεοπτικές εκπομπές (ΜΕGA, ANT1, NET, ΣΚΑΪ).

Ο κ. Τέλλογλου προχθές δημοσιέυσε ΑΥΤΟ στο Protagon.gr.  Το διάβασα με μεγάλη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη και τις νομικές σπουδές του κ. Τέλλογλου.  Εϊχα κάθε καλή διάθεση να πειστώ για το ορθό των γραφομένων, μέχρι που σκέφτηκα να διαβάσω το αντίστοιχο άρθρο του κ. Τέλλογλου για την δημοσιοποίηση των στοιχείων (και με φωτογραφίες, καθώς θα θυμάστε) των ιερόδουλων φορέων του AIDS, προεκλογικά (καθώς πάλι θα θυμάστε).  Διέτρεξα με προσοχή το αρχείο των 340 άρθρων του κ. Τέλλογλου στο Protagon.gr, μάταια όμως: δεν βρήκα κανένα σχετικό άρθρο.

Με την επιφύλαξη να μου έχει ξεφύγει (αν και δεν το θεωρώ πιθανό), αναρωτιέμαι η κακοπροαίρετη αναγνώστρια:

Η ευαισθησία του κ. Τέλλογλου για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων εξαντλείται μόνο σε αυτά των εχόντων και κατεχόντων;

Παιδιά που –ενδεχομένως- να κινδυνεύσουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από την δημοσίευση μιας λίστας με τα ονόματα των γονιών τους, είναι μόνο αυτά των εχόντων και κατεχόντων;

Ο κ. Τέλλογλου γράφει ότι η σωστή ενέργεια ενός δημοσιογράφου στα χέρια του οποίου «πέφτει» μια λίστα, θα ήταν να επικοινωνήσει δειγματοληπτικά με ένα μέρος της και να επιβεβαιώσει ή όχι την αυθεντικότητά της.  Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και με τη λίστα των 23 απίστευτα εξαθλιωμένων και ταλαιπωρημένων γυναικών αλλά και των «πελατών» τους (αν και τέτοια λίστα ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας).

Μήπως –λέω μήπως- ο κ. Τέλλογλου είναι τόσο κατηγορηματικός για το «τι θα έπρεπε να έχει γίνει» με αυτή τη λίστα, ακριβώς και μόνο για τον λόγο ότι πρόκειται «για αυτή τη λίστα»;  Εννοώ –και συγχωρήστε μου τη σκατοψυχιά- ότι η λίστα με τις ιερόδουλες –και οι ιερόδουλες οι ίδιες- δεν θα μπορούσαν με κανέναν τρόπο να φανούν χρήσιμες στον κ. Τέλλογλου, εκτός ίσως από έναν, αν τον ενδιέφερε.  Αντιθέτως, στην πρόσφατη λίστα υπάρχουν ονόματα που μπορούν να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας σε έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ, μέσω γνωριμιών, διασυνδέσεων και επιρροής.  Αλλά είπαμε, είμαι σκατόψυχη και μικροπρεπής, σίγουρα αυτό που προκάλεσε το άρθρο του κ. Τέλλογλου είναι η αγωνία του για την προάσπιση των προσωπικών δεδομένων του πολίτη.

Όσο για μένα, που δεν έχω τέτοιες αγωνίες, έχω να πω το εξής:  ναι, θεωρώ ότι έπρεπε να βγουν στο φως τα ονόματα των καταθετών.  Αδιαφορώ για τους Λάτσηδες και τους Βαρδινογιάννηδες, από αυτούς είναι αναμενόμενο, καταθέτουν στις ξένες τράπεζες για τους ίδιους λόγους που σηκώνουν στα καράβια τους ξένες σημαίες και τα πληρώματά τους δεν μιλούν ελληνικά.  Ενδιαφέρομαι πολύ, όμως, να μάθω τα ονόματα των ελλήνων πολιτικών, προέδρων οργανισμών, γενικών γραμματέων, συμβούλων και παρατρεχάμενων των διαφόρων κυβερνήσεων, που έβγαλαν τα φράγκα τους, ανεξαρτήτως ποσού, στην αλλοδαπή για να τα προστατέψουν, ενώ εδώ έπαιρναν αποφάσεις με χαρακτηριστική αναλγησία για τα φράγκα του κοσμάκη.  Και μην κοροϊδευόμαστε, έτσι;  Θέλω έλεγχο και για τα σόγια τους, μέχρι 5ου βαθμού συγγενείας.

Κι αφού μου πείτε ποιοι είναι θα γούσταρα, έτσι για αλλαγή, και μια δημευσούλα της περιουσίας τους και όλων των καταθέσεων που δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι αποτέλεσμα του ιδρώτα που έχυσαν κάνοντας μια –οποιαδήποτε- τίμια δουλειά.

Ναι, ξέρω.  Ζω στην ουτοπία μου.  Ακόμα, όμως, νοιώθω πως έχω τη δυνατότητα ν’ αλλάξω κάτι.

Εσείς;

***

Η φωτογραφία προέρχεται από το Μητροπολιτικό Αρχείο του Λονδίνου και πρόκειται για τη λίστα των φτωχών και πρώην φυλακισμένων που ελάμβαναν βοήθεια από την ενορία του τόπου κατοικίας τους, μεταξύ των ετών 1790 – 1806.  Μου άρεσε για την δραματική της καλλιγραφία.

Advertisements