"Το Λιμάνι της Αγωνίας" από το ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΧΝΗΜΑ

«ΦΩΤΑ, ΚΛΑΚΕΤΑ, ΜΟΤΕΡ: ΠΑΜΕ!»

Επιτέλους! Η στιγμή που περίμεναν οι απανταχού (Πειραιώτες) σινεφίλ έφτασε: το «Πειραιωτέχνημα» ξεκινάει τις προβολές. Kάθε Τετάρτη του Μάρτη, στις 20.00’ μ.μ., μια ταινία διαλεγμένη από εμάς θα προβάλλεται για εσάς στον δημοτικό κινηματογράφο REX της Δραπετσώνας. Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 1η Μάρτη με «Το Λιμάνι της Αγωνίας» (πρωτότυπος τίτλος “On the Waterfront”) του Elia Kazan.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1954 και αφηγείται μια ιστορία διαφθοράς και βίας μεταξύ λιμενεργατών. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας Terry Malloy, ερμηνευμένος από τον Marlon Brando, έχει εμπνευστεί από τον Anthony di Vincenzo, λιμενεργάτη της εποχής που κατέθεσε στοιχεία για τη ζωή των λιμενεργατών στα docks του Hoboken, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τον εξοστρακισμό του για αυτή του την ενέργεια. Η ταινία πιστεύεται πως είναι η απάντηση του Elia Kazan στους, κάποτε στενούς του φίλους, Arthur Miller και Lillian Hellman, οι οποίοι τον κατέκριναν ανοιχτά και σκληρά για την κατάθεσή του στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, κατά τη διάρκεια εκείνων των εννέα ημερών, που έγινε το «κυνήγι μαγισσών» στο Hollywood.

Σήμερα η ταινία θεωρείται κλασική και έχει επιλεγεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Ταινιών των Η.Π.Α. Έχει αποσπάσει οκτώ Oscar (υποψήφια για δώδεκα συνολικά).

Ελάτε την Τετάρτη το βράδυ στο REX, να δούμε μαζί την ταινία, ακούγοντας μουσικές του κόσμου για λιμάνια και ναυτικούς και συζητώντας μ’ ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Θα σας ενημερώσουμε και για τις επόμενες προβολές του «Πειραιωτεχνήματος» και θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας.

Σας περιμένουμε όλους.

Advertisements